Friday, 16 May 2014

Anak kepada penerbit filem 'Fitna' memeluk agama Islam
Hampir setahun selepas kemasukan ayahnya kedalam agama Islam, anak seorang bekas anti -Islam dan ahli politik Belanda , Arnoud Van Doorn, telah kembali kepada Islam selepas mengkaji al-Quran .
Doorn bersama anaknya Iskander Amien De Vrie

"Aku bersaksi bahawa tidak ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Muhammad saw  adalah hamba-Nya dan rasul- lepas," kata Iskander dalam Shahadah beliau (testimoni ) untuk menjadi seorang Muslim.

Doorn , bekas anggota  Far-right Freedom Party (PVV), memeluk Islam setahun yang lalu selepas kajian menyeluruh terhadap agama Islam.

Beliau adalah antara pemimpin-pemimpin parti yang membantu menghasilkan sebuah filem bertajuk Fitna serangan pada 2008 yang mengaitkan Islam dan Al-Quran kepada keganasan. Tetapi selepas bantahan orang Islam berkenaan filem tersebut, Doorn mula membaca lebih lanjut mengenai Islam dan Nabi Muhammad saw , yang membawa beliau memeluk agama Islam pada tahun 2013.

Iskander adalah antara 37 orang yang memeluk agama Islam semasa Dubai Konvensyen Keamanan Antarabangsa Dubai.

"Saya melihat bapa saya menjadi lebih tenang setelah memeluk agama Islam ," kata beliau .
" Itulah apabila saya menyedari ada sesuatu yang baik dalam agama ini dan ia membuatkan saya mengubah persepsi saya terhadap orang Islam."

"Saya mula mempelajari al-Quran dan melalui ceramah-ceramah Ulama yang terkenal."
Isakander yang berusia 22 tahun berkata rakan sekerjanya yang beragama Islam Younis adalah contoh remaja Islam yang menggalakkan beliau untuk memeluk Islam.

"Kawan saya Younis adalah seorang Muslim yang baik yang mengajar saya sesuatu yang baru setiap hari," kata Iskander.

"Dia adalah seorang yang sangat penyabar dan tidak ada cara untuk saya bertindak jahat terhadapnya."

Dengan kemasukan anaknya kepada Islam, Doorn mengulangi kekesalannya keterlibatan dalam menghasilkan filem anti -Islam Fitna .

" Terdapat salah faham di kalangan mereka menghasilkan filem Fitna yang saya terbitkan, tetapi saya tidak terlibat di dalamnya, " kata Doorn .

"Saya hanya bertanggungjawab mengedarkan filem ini. Hari ini, ia adalah sesuatu yang amat saya kesali . "

Pada bulan April 2013, Doorn berikrar untuk menggunakan pengalaman beliau dalam menghasilkan filem antarabangsa yang mengetengahkan sifat-sifat mulia Nabi Muhammad ( saw ).

Di bawah tajuk 'Muhammad: Master of Human Beings' , filem itu akan dihasilkan dengan kerjasama Persatuan Dakwah Kanada, yang telah mengundang beliau untuk menunaikan haji .

Bekas ahli politik itu juga mengumumkan rancangannya untuk membentuk parti politik Islam yang pertama di Eropah Oktober lalu untuk berkhidmat bagi Islam dan umat Islam , beberapa bulan setelah memeluk agama Islam.

"Saya rasa keinginan dan tanggungjawab untuk membetulkan kesilapan yang telah saya lakukan pada masa lalu. Saya ingin menggunakan bakat dan kemahiran saya dalam cara yang positif dengan menyebarkan kebenaran tentang Islam, "kata Doorn .

"Saya cuba untuk membuat sebuah filem baru tentang Islam dan kehidupan Nabi Muhammad saw."

" Ia akan menayangkan kepada masyarakat tauladan yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw didalam hidupnya dan filem ini akan mengajak golongan muda kepada Islam "katanya lagi.


diterjemah daripada sumber arabnews.com (klik disini)

No comments:

Post a Comment

 
All right reserved to Persatuan Mahasiswa Pengajian Akidah Dan Agama. Template by Perwadah USIM